Manager leta 2017: Janez Škrabec

MANAGERSKI KONGRES 28 9 2017 295

Janez Škrabec je v 21 letih, odkar je pri 33 letih ustanovil Riko, d.o.o., družbo razvil v vodilno slovensko inženiring podjetje. Riko v središče svojega delovanja postavlja povezovanje podjetij, s katerimi ustvarjajo odmevne zgodbe z visoko dodano vrednostjo, hkrati pa nadpovprečno vlagajo v družbeno-odgovorne projekte, s čimer so stkali edinstveni poslovni model. 

 

Upravni odbor Združenja Manager je za Managerja leta 2017 imenoval Janeza Škrabca, direktorja Rika.

Janez Škrabec je v 21 letih, odkar je pri 33 letih ustanovil Riko, d.o.o., družbo razvil v vodilno slovensko inženiring podjetje. Riko v središče svojega delovanja postavlja povezovanje podjetij, s katerimi ustvarjajo odmevne zgodbe z visoko dodano vrednostjo, hkrati pa nadpovprečno vlagajo v družbeno-odgovorne projekte, s čimer so stkali edinstveni poslovni model.

Številke, ki jih ustvarja podjetje so odmevne: lani je 108 zaposlenih (kar je skoraj 60% več kot pred štirimi leti) ustvarilo 117 milijonov evrov čistih prihodkov od prodaje in 7 milijonov evrov čistega dobička, donosnost kapitala pa je znašala 24,4%. Prihodki na zaposlenega že presegajo milijon evrov, dodana vrednost na zaposlenega pa je s 144.000 evri med najvišjimi v Sloveniji.

S projekti s področja energetike, okoljevarstva, tehnološkega inženiringa, logističnih in skladiščnih sistemov ter gradbeništva so najbolj zasidrani na trgih Ruske federacije, Belorusije, Ukrajine in Makedonije, kjer ustvarijo preko 33% prodaje. Od letos z logističnimi in skladiščnimi sistemi, ki so jih zgradili za uveljavljene multinacionalke kot sta Ikea in mlekarna Müller prodirajo tudi na nemški trg. Rikovi produkti so prilagojeni posameznemu naročniku, za katerega razvijajo inovativne rešitve v sodelovanju z znanstveno-izobraževalnimi institucijami, kot so Inštitut Jožef Štefan, Fakulteta za strojništvo in SRIP Tovarna prihodnosti. Vizija družbe je do leta 2022 postati vodilno inženiring podjetje za izvedbo zahtevnih projektov "na ključ" na območju jugovzhodne Evrope ter v Skupnosti neodvisnih držav (Belorusija, Ukrajina, Moldova), hkrati pa postati prepoznaven partner pri izvedbi projektov, ki so rezultat strateških razvojno inovativnih partnerstev. V prihodnjih letih bodo v Riku še naprej čvrstili pozicije na obstoječih trgih ter poskušali prodreti na nove, razvijali bodo nove dejavnosti (poprodajne storitve, inovacijske mreže) in dali še večji poudarek na okoljevarstvenem inženiringu in področju logističnih sistemov. 

Uspešno zgodbo je Janez Škrabec ustvaril tudi s podjetjem Riko hiše, ki proizvaja in trži lesene bio hiše. Škrabec je podjetje, ki se je leta 1998 znašlo pred stečajem, dokapitaliziral in leta 2006 spravil na zeleno vejo. Tri leta kasneje je sklenil partnerstvo z enim najboljših francoskih oblikovalcev Philippom Starckom za izgradnjo hiš z vrhunsko tehnologijo, oblikovalsko dovršenostjo in trajnostno usmerjenostjo. Podjetje 90% prihodkov ustvari na tujih trgih, največ v Angliji, kjer so od leta 2007 prodali že več kot 100 prestižnih hiš. Izgradnjo različnih objektov so razširili tudi na Italijo, Švedsko in v Nemčijo, od lani pa se jim odpira tudi trg ZDA. Podjetje zaposluje 65 ljudi, prav toliko pa zanje dela pri kooperantih. V letu 2016 so prihodek povečali za petino na 8 milijonov evrov in pol milijona evrov čistega dobička.

Številni uspehi so posledica zaupanja in prepoznavnosti družbe, ki ju Škrabec neguje z investicijami v lokalno tradicijo in družbeno odgovornimi deli. Med glavne projekte spadajo Škrabčeva domačija v Hrovači, ki se je s svojim pestrim kulturno-umetniškim programom izoblikovala v lokalni kulturni inkubator in bila leta 2004 nominirana za naziv Evropski muzej leta 2004, podpora umetnosti z vodenjem likovne zbirke sodobne slovenske umetnosti z več kot 300 deli in pokroviteljstvo sklada za štipendiranje slavistov v okviru Ustanove patra Stanislava Škrabca. Podjetje podpira tudi delovanje najpomembnejših kulturnih institucij v Sloveniji, nastopa kot pokrovitelj športnikom in športnim klubom (s podporo rokometnemu klubu Ribnica kar 250 otrokom omogočajo nadgradnjo nogometnih veščin) ter podpira vse projekte s humanitarno vsebino.