Priznanje za življenjsko delo

Foto Andraz Kobe 37
Ivo Boscarol je prejemnik priznanja za življenjsko delo na področju managementa 2022.
O priznanju

Priznanje za življenjsko delo vsako leto podelimo na tradicionalnem Januarskem srečanju.

Razpis za Priznanje za življenjsko delo 2022 

Priznanje za življenjsko delo na področju managementa predstavlja eno najbolj častnih priznanj v slovenskem prostoru na področju gospodarstva. Podeljujemo ga managerju ali managerki, ki je s svojim delom, poklicno potjo in osebnostjo pustil-a neizbrisen pečat v slovenskem gospodarskem okolju.

Vabimo vas, da predlagate managerke in managerje, ki jih cenite in izpolnjujejo spodaj naveden pogoje. Predlog za priznanje za življenjsko delo na področju managementa posredujete do 8. 11. 2022 na info@zdruzenje-manager.si. Komisija bo predlog prejemnika oz. prejemnice posredovala upravnemu odboru Združenja Manager. Ob nominaciji pripišite še kratko utemeljitev. 

Kdo lahko kandidira?

S priznanjem za življenjsko delo želimo izpostaviti managerke in managerje, ki so se s svojimi dosežki zapisali v zgodovino slovenskega managementa ter pustili pomemben odtis na gospodarskem in družbenem področju. Z njim nagrajujemo posameznike;

  • ki so dosegli izjemne dosežke na področju managementa;
  • ki so bili vsaj 20 let na vodilnem delovnem mestu v managementu;
  • ki so v času podelitve priznanja starejši od 60 let;
  • ki v primeru upokojitve, niso upokojeni več kot dve leti.

Članice in člani komisije: 

Tomaž Berločnik, Tjaša Kolenc Filipčič, Petra Juvančič, Medeja Lončar, Aleša Mižigoj, Sebastijan Piskar, Melanie Seier Larsen in Aleksander Zalaznik.

 

Prejemniki priznanj za življenjsko delo

Ugledno priznanje za življenjske dosežke na področju managementa

Priznanje za življenjsko delo 2022: Ivo Boscarol

Ivo Boscarol je eden najprodornejših samoniklih slovenskih podjetnikov po letu 1990. Je nekdanji lastnik in direktor podjetja Pipistrel, ki je pod njegovim vodstvom postalo eden vodilnih proizvajalcev ultralahkih letal na svetu. S tem je na globalni zemljevid uvrstil ne le podjetje samo, temveč tudi Slovenijo. Aprila lani je uspešno podjetje prodal ameriškemu podjetju Textron, svoje poslanstvo pa usmeril k vračanju družbi – tako v materialnem kot v osebnem smislu.

Priznanje za življenjsko delo 2021: Igor Mervič

Igor Mervič je bil 28 let prvi obraz izjemne zgodbe o razvoju in poslovnem uspehu družbe Spar Slovenija. Kot generalni direktor jo je vodil do konca leta 2020, danes pa je član njenega nadzornega sveta in svetovalec koncerna. Spar je pod njegovim vodstvom postal trgovec z drugim najvišjim tržnim deležem v Sloveniji in tretjim v skupini – za Sparom v Avstriji in Južni Afriki. Ob podpori izjemne ekipe mu je kot edinemu v skupini uspelo nepretrgoma poslovati z dobičkom. Družbo so  v času njegovega vodenja odlikovali vrhunski poslovni rezultati, razvojna naravnanost in družbena odgovornost. Spar Slovenija je na policah imel 70 odstotkov izdelkov slovenskih dobaviteljev, kar so ves čas podpirali tudi lastniki.

Andrej Božič, podpredsednik Združenja Manager in predsednik komisije za izbor prejemnika priznanja za življenjsko delo, ter Stane Rožman ob prejemu priznanja za življenjsko delo na področju managementa 2020.

Priznanje za življenjsko delo 2020: Stane Rožman

Stane Rožman je z Nuklearno elektrarno Krško (NEK) povezan že več kot 43 let. Vodi jo dobrih 32 let in v tem času jo je popeljal med deset najbolje ocenjenih jedrskih elektrarn v Evropi. Z izjemno ekipo mu je uspelo prvo in edino jedrsko elektrarno v Sloveniji posodobiti in podaljšati njeno življenjsko dobo za dve desetletji do leta 2043 ter za 10 odstotkov povečati njeno moč. NEK danes odlikujejo dobri poslovni rezultati, razvojna in trajnostna naravnanost, predvsem pa visoka raven jedrske varnosti.

Priznanje za življenjsko delo 2019: Jože Mermal

Jože Mermal je z družbo BTC povezan že 42 let. V tem času jo je povsem preobrazil in nekdaj degradirano območje Ljubljane, kjer so stala javna skladišča, spremenil v enega največjih poslovnih, nakupovalnih, rekreativno-zabaviščnih, kulturnih in inovativnih središč v srednji Evropi z 21 milijoni obiskovalcev letno. Od leta 1993, ko je prevzel vodenje BTC-ja, so se čisti prihodki od prodaje povečali za 3,5-krat: na 71 milijonov evrov; število zaposlenih pa za 80 odstotkov na več kot 500. V 26 letih so prenovili 200.000 m2 poslovnih prostorov, 150.000 m2 so jih zgradili na novo. Vanje so vložili 269 milijonov evrov, partnerji BTC-ja pa še dodatnih 184 milijonov. BTC se tako vse bolj razvija tudi v inovativno, pametno in zeleno mesto.

Priznanje za življenjsko delo 2018: Bogomir Strašek

Bogomir Strašek, ustanovitelj, direktor in večinski lastnik podjetja KLS Ljubno, je z njim povezan že 47 let. V tem času je podjetje, ki je specializirano za proizvodnjo zobatih obročev za avtomobilsko industrijo, pripeljal do globalne odličnosti. Danes je v njem zaposlenih 250 ljudi, KLS ima 15-odstotni tržni delež v svetovnem merilu in 50-odstoten v evropskem, 96 % proizvodov izvozijo, kar 97 % proizvodnih procesov je avtomatiziranih in robotiziranih. Produktivnost so od leta 2000 povečali za desetkrat, dosegajo izjemno dobičkonosnost, dodana vrednost na zaposlenega je 115.000 evrov, kar je skoraj trikrat več od slovenskega povprečja. Njihovi zobati obroči so vgrajeni v motorje kar 28 avtomobilskih znamk.

Priznanje za življenjsko delo 2017: dr. Jožica Rejec

Managerka uspešnega podjetja, ki je v 100% lastništvu zaposlenih in nekdanjih zaposlenih, je z družbo Domel povezana že dobrih 39 let. Podjetje se je v času njenega vodenja razvilo v uspešno in svetovno konkurenčno podjetje, visoko spoštovanje tako med sodelavci kot partnerji pa je dosegla tudi s svojim avtentičnim načinom vodenja na podlagi vrednot spoštovanja vsakega posameznika, sodelovanja in zaupanja ter izjemno razvitim čutom za skupno dobro.

Priznanje za življenjsko delo 2016: Aleš Mižigoj

Aleš Mižigoj je z Medexom neločljivo povezan že 55 let. Najstarejši delovno aktivni prebivalec Slovenije pri svojih 88 letih ostaja svetovalec predsednice uprave in član nadzornega sveta družbe Medex, ki jo je vodil kar 40 let.

Priznanje za življenjsko delo 2015: Cvetana Rijavec

Primorka sodi med slovenske managerje s prepoznavnimi in prebojnimi poslovnimi rezultati, ki so jih dosegla podjetja pod njenim vodstvom. Kemijska inženirka po izobrazbi in ljubiteljica kulture je soustvarjala kultne slovenske blagovne znamke in dala pečat razvoju slovenskega gospodarstva.

»Dober manager mora biti pošten, odgovoren, odločen, znati reči ne, če kaj ne gre. Ima tudi visoka etična načela in empatijo, občutek za soljudi, da jim zna prisluhniti.«

Aleš Mižigoj

Priznanje za življenjsko delo 2014: Danica Purg

Danica Purg je sredi osemdesetih je sprejela izziv: ustanovitev prve mednarodne managerske šole pri nas. IEDC, poslovna šola Bled, se je pod njenim vodstvom razvila v prepoznano, mednarodno uveljavljeno šolo, ki se enakovredno postavlja ob bok vrhunskim poslovnim šolam. Doslej jo je obiskalo več kot 73.000 slušateljev iz 78-tih različnih držav.

Priznanje za življenjsko delo 2013: Stojan Petrič

Stojan Petrič je svojo poklicno pot po končanem študiju na ljubljanski ekonomski fakulteti zastavil v Kolektorju - podjetju, ki mu je zvest še danes in mu je pomagal zrasti v ´malo multinacionalko´ s preko 3.000 zaposlenimi.

Priznanje za življenjsko delo 2012: Cvetka Selšek

Cvetka Selšek, ki za razliko od dosedanjih prejemnikov še ne zaključuje svoje karierne poti, saj si bo še naprej aktivno prizadevala za razvoj slovenskega gospodarstva.

Priznanje za življenjsko delo 2010: Niko Kač

Niko Kač je vodenje tedaj še celjske podružnice Ljubljanske banke - kasneje se je preoblikovala v Banko Celje, prevzel leta 1987. Banko je kot predsednik uprave vodil vse do svoje upokojitve leta 2008.

Priznanje za življenjsko delo 2009: Milan Matos

Milan Matos je kot uspešen direktor Mladinske knjige Založba d.d. pustil pečat tako v svoji panogi kot širše v družbi.

Priznanje za življenjsko delo 2008: Zlatko Kavčič

Zlatko Kavčič je prvo redno službo v leški Verigi zapustil po letu dni, ker ga ni "dovolj obremenjevala". Zelo mlad je postal finančni direktor Almire, kjer so ga opazili občinski funkcionarji. Pri 24. letih je postal član izvršnega sveta občine Radovljica, štiri leta kasneje pa predsednik izvršilnega odbora temeljne banke Gorenjske. Po krajšem postanku v Alpdomu se je začela njegova aktivna pot v Gorenjski banki, ki ji je ostajal zvest 28 let. Najprej kot vodja poslovne enote v Radovljici, nato kot podpredsednik, zadnjih 18 let pa kot predsednik uprave.

Priznanje za življenjsko delo 2007: Tone Turnšek

Tone Turnšek je vso svojo 40-letno kariero zapisal in ustvaril v Pivovarni Laško. Leta 1965 je začel kot pripravnik, nadaljeval kot tehnolog, vodja proizvodnje, kasneje je bil tehnični direktor. Leta 1980 je postal predsednik uprave Pivovarne Laško, upokojil se je leta 2005. Kot predsednik uprave najpomembnejšega podjetja v kraju je Tone Turnšek negoval odnose z mestom, saj je podpiral festival Pivo in cvetje, še bolj pa se je Pivovarna Laško zapisala v slovenskem športu. Odločitev, da bo Pivovarna Laško podpirala rokomet, je bila Turnškova. V 60 letni zgodovini celjskega rokometnega kluba je Turnšek predsednik z najdaljšim stažem, saj je na čelo kluba stopil že leta 1990.

krašovec

»Razvoj prave vloge managerja, ki mora skrbeti za napredek podjetja in za interese vseh deležnikov, lastnikov, zaposlenih, poslovnih partnerjev, je bil v veliki meri izkrivljen, ker je bil interes mnogih managerjev postati lastnik podjetja. To sicer ni nič slabega, toda morali bi se odločiti, ali bodo lastniki ali pa bodo vodili podjetje; poleg tega so se velike žlice lastninjenja lotili z nekaj kapljicami lastnega kapitala. Če hočejo imeti managerji delež v podjetju, povsem zadostuje, če ima ves management v rokah 25 odstotkov in eno delnico, nobene potrebe ni, da ima ves kapital.«

Tone Krašovec

Priznanje za življenjsko delo 2006: Tone Krašovec

Tone Krašovec je s svojim predanim delom vtkal pomemben prispevek tako v managerski in novinarski kot v civilno-družbeni vidik gospodarstva. Pustil je izjemen pečat v slovenski managerski organizaciji, kjer je aktiven že vse od ustanovnega občnega zbora leta 1989. Združenje Manager je tri leta vodil kot predsednik, slovenski javnosti pa je znan predvsem kot dolgoletni generalni sekretar Združenja Manager, saj je to funkcijo opravljal kar 13 let.

korelič

»Moj moto pri vodenju je bil predvsem poštenje in vodenje z lastnim zgledom. Pomembno je tudi, kako uspešen si pri ustvarjanju tima, saj je manager brez ustrezne, kakovostne ekipe kot manager brez rok.«

Bruno Korelič

Priznanje za življenjsko delo 2005: Bruno Korelič

Bruno Korelič, dolgoletni glavni direktor Luke Koper, je v svoji pestri karieri dobro spoznal tudi občinsko in politično delovanje, saj je bil pomočnik predsednika na republiškem komiteju za promet in zveze, župan občine Koper in direktor predstavništva Gospodarske zbornice v Trstu. Vse te izkušnje so ga obogatile tudi kot managerja.

 

Priznanje za življenjsko delo 2004: Miloš Kovačič

Miloš Kovačič je magister farmacije in je diplomiral na Farmacevtski fakulteti v Zagrebu. Že tri desetletja je zaposlen v Krki d.d. Novo mesto. Sedemnajst let je vodil komercialno oziroma marketinško prodajno področje, leta 1982 pa je bil imenovan za namestnika predsednika poslovodnega odbora. Vseskozi je bil najtesnejši sodelavec ustanovitelja Krke Borisa Adrijaniča. Od leta 1985 dalje vodi to ugledno in izjemno uspešno slovensko firmo; najprej kot predsednik poslovodnega odbora in generalni direktor, od julija 1997. leta pa kot predsednik uprave in generalni direktor Krka d.d.

Priznanje za življenjsko delo 2003: Jože Stanič

Jože Stanič je vodilne dolžnosti v podjetjih opravljal četrt stoletja, začenši v Pivovarni Laško, v Tim Laško in v Gorenju, kjer je bil na čelu vodilnega teama šestnajst let, od tega dva mandata kot predsednik Uprave poslovnega sistema oziroma skupine Gorenje.

Priznanje za življenjsko delo 2002: Janko Kosmina

Janko Kosmina je bil dolga leta uspešen na mestu glavnega direktorja in nato predsednika uprave Istrabenz.

Priznanje za življenjsko delo 2001: Marjan Prelc

Marjan Prelc je generalni direktor Cinkarne Celje, ki jo vodi že 16 let in ima za seboj nad 45 let aktivnega dela. Kot veteran v slovenskem managementu je s poslovnimi rezultati Cinkarne lahko zgled tistim, ki so mu po letih bližje, kot tudi mladi generaciji slovenskega managementa.