Najboljša poslovna knjiga

naj poslovna knjiga 2019 obrez

Združenje Manager v sodelovanju z Zbornico knjižnih založnikov in knjigotržcev pri GZS od leta 2013 izbira najboljšo poslovno knjigo v okviru Slovenskega knjižnega sejma.

Komisijo sestavljajo Tanja Blatnik, Diana Jecič, Zdravko Kafol, Enej Kirn, Marjana Lavrič Šulman, Saša Mrak in predsednik Anton Papež.

Najboljša poslovna knjiga 2019
naj poslovna knjiga 2019

Velesili umetne inteligence: Kitajska, Silicijeva dolina in novi svetovni red, Kai-Fu Lee, Založba Umco

Za najboljšo poslovno knjigo 2019 je komisija izbrala knjigo z naslovom Velesili umetne inteligence: Kitajska, Silicijeva dolina in novi svetovni red, ki jo je napisal dr. Kai-Fu Lee. Zanj je umetna inteligenca kot pogonski motor najobsežnejše tehnološke revolucije doslej, v kratkem pa bo po njegovem mnenju postala kot elektrika – povsod bo prisotna in brez nje ne bo mogoče živeti. To pomeni tudi velikansko odgovornost, da umetna inteligenca uresniči potencial sile dobrega na svetu, pa naj gre za ustvarjanje novih delovnih mest, napredek zdravstva ali lajšanje vsakdanjega življenja. Avtor se zaveda tudi potenciala njene zlorabe, zato kljub globalni tekmi za tehnološko prevlado poudarja potrebo po skupnem nastopu vseh držav. Eden od najbolj spoštovanih kitajskih strokovnjakov na področju umetne inteligence v svoji vizionarski knjigi ponudi tudi rešitve za eno najbolj korenitih sprememb v človeški zgodovini, knjiga pa daje tudi pomemben vpogled z vzhodne polovice sveta. Izdala jo je založba Umco.

V ožji izbor sta se uvrstili tudi knjigi V zagovor svojeglavih avtorice Charlan Nemeth in Učinkovita implementacija tržnih strategij dr. Amadee Dobovišek.

Najboljša poslovna knjiga 2018
Naj poslovna knjiga3

Podjetniška država, Mariana Mazzucato, Založba Umco

Za najboljšo poslovno knjigo 2018 je komisija izbrala knjigo Podjetniška država, razkrinkavanje zmot o javnem in zasebnem sektorju. Avtorica knjige je profesorica ekonomije inovativnosti na Univerzitetnem kolidžu v Londonu Mariana Mazzucato. Knjiga vzbuja še kako potrebno debato o vlogi države pri stimulaciji gospodarske rasti, do katere pripeljejo dolgoletne inovacije. Do nedavnega je veljalo, da naj bi razmeroma pasivna država predvsem poskrbela za prijetno ekonomsko okolje, ostalo pa bo potem opravil podjetni zasebni sektor. Knjiga ovrže zmoto o nerodni, birokratski državi nasproti dinamičnemu, inovativnemu zasebnemu sektorju in ugotovi, da zasebni sektor najde pogum za investiranje šele potem, ko je podjetniška država že naredila tvegane investicije. Vsa gospodarstva potrebujejo podjeten zasebni in javni sektor ter razumevanje vloge obeh, zato da bomo skupaj še bolj konkurenčni, uspešni in navsezadnje tudi vključujoči. In to mora biti zasluga vseh. 

Najboljša poslovna knjiga 2017
27281 22595

Predanost, Angela Duckworth, Založna Umco

Se tudi vam zdi, da ljudem z naravnimi sposobnostmi in višjo inteligenco pogosto spodleti, medtem ko tisti, ki so na videz brez večjega talenta, v življenju velikokrat dosežejo zavidljive rezultate? Od česa je odvisno, kdo bo v določeni situaciji uspešen in zakaj bo drugi v isti situaciji zaostal? Knjiga Predanost je izvirno delo, ki spodkopava stereotipno in vsesplošno prisotno prepričanje o naravni povezanosti prirojene inteligence, zunanjega videza in fizičnega zdravja z zanesljivo (ne)uspešno prihod­nostjo posameznika. Angela Duckworth, ameriška profesorica psihologije, v knjigi Predanost na osnovi znanstvenih dognanj in lastnih izkušenj prepričljivo in neposredno opiše lastnost, ki je v vsakem od nas in pomembno prispeva k posameznikovi uspešnosti – imenuje jo predanost (ang. grit).

Predanost je kombinacija zavzete odločnosti, potrpežljive vztrajnosti in strastnega prizadevanja za sledenje dolgoročnim življenjskim ambicijam.

Z navajanjem mnogih primerov, od zgodb učiteljev in staršev, ki so dnevno izpostavljeni skoraj nemogočim vzgojnim izzivom, prek razkrivanja strategij vodilnih direktorjev in športnih trenerjev, ki so potrebne za doseganje izjemnih rezultatov, pa vse do opisovanja napornega urjenja vojaških kadetov, ki ga dokončajo le najbolj vztrajni in predani, avtorica v knjigi Predanost pojasnjuje, iz česa je sestavljena ta vrlina, in zakaj je odličnost posameznika bolj odvisna od nje kot od številnih drugih človekovih lastnosti. 

V tem prepričljivem in razumljivem delu avtorica na provokativen način bralcu ponudi tudi priložnost za razmislek o osebni predanosti, o neizmerljivih virih lastne motivacije ter pokaže na možnosti in pomembnost osebne angažiranosti za samouresničevanje ciljev v življenju in pri delu.

Dr. Angela Duckworth, profesorica psihologije na univerzi v Pennsylvaniji, je ustanoviteljica Character Laba, ameriške neprofitne organizacije, ki se ukvarja z raziskovanjem človekovega značaja. Svoje strokovno delo je posvetila raziskovanju predanosti (ang. grit) in samokontrole (ang. self-control). Ti dve človeški lastnosti sta jo najbolj vznemirjali, ko je dolga leta službovala kot učiteljica matematike in opazovala, kako najbolj inteligentni in talentirani učenci ne končajo šolanja z najboljšimi rezultati. Prodorna nevroznanstvenica je dobitnica številnih nagrad in priznanj, med drugim nagrade MacArtur za izjemno izvirnost svojega dela. Kot svetovalka je v preteklosti sodelovala z Belo hišo, Svetovno banko, pri ameriški nacionalni košarkarski ligi (NBA) in nogometni zvezi (NFL). Predanost je njena prva knjiga in takoj po izidu je postala velika uspešnica.

 

Ostale nagrajene poslovne knjige

Najboljša poslovna knjiga 2016: Razmišljanje, Hitro in počasno, Daniel Kahneman, Založba Umco

Najboljša poslovna knjiga 2015: Delo s teboj me ubija, Založba Chiara

Najboljši poslovni knjigi 2014: Potniki na ladji norcev – Umetnost preživetja, Anton Komat (slovensko delo), samozaložba in Ekonomija dobrega in zla, Tomáš Sedláček (tuje delo), Založba Družina

Najboljša poslovna knjiga 2013: Poštena resnica o nepoštenosti, Dan Arieley, Založba Umco