1380x500 opera

Za negovanje kulture in povezovanja

Podpiramo managerske mojstrovine novih generacij

Managerski večer v Operi je edinstven gala dogodek, ki ga člani Združenja Manager ter managerji in managerke mednarodnega gospodarskega okolja poklonijo svojim partnerjem. Je svečan večer namenjen negovanju povezanosti in razvoju talentov, saj hkrati nosi podpis dobrodelnosti.

Z deležem sredstev od prodanih vstopnic in podpornikov legendarnih opernih klasikov, z Skladom za talente, podpiramo mlade obetavne managerje, ki bodo pisali nove prebojne zgodbe slovenskega gospodarstva.

Na letošnjem Managerskem večeru v Operi se bomo poklonili Mozartovi glasbeni mojstrovini vseh časov, operi Figarova svatba. Vabljeni v našo družbo 7. junija 2018 ob 18.00 uri, v SNG Opera in balet Ljubljana.

Opera Nabucco

Managerski večer v Operi smo 25. maja pričeli s svečanim sprejemom, ki se je nadaljeval z ogledom opere Nabucco. Predstava je bila izvedena v italijanskem jeziku, s podnapisi v slovenščini in angleščini ter je trajala 2 uri in 45 minut vključno z odmorom.

Opera Nabucco je pri slovenskem občinstvu izredno znana in priljubljena predvsem zaradi znanega zbora Splavaj misel. Pri nas je bila prvič uprizorjena leta 1959.

Verdijevo legendarno mladostniško delo je že kmalu po prvi uprizoritvi leta 1842 v milanski Scali začelo svoj zmagoviti pohod po svetu. Uspeh te opere temelji na ekspresivnih recitativih, ki se iztekajo v spevne arje in ansamble, ter na slovenskih zborih. Libretista Solero je navdihnila starozavezna biblijska zgodba, nastala po Danielovi knjigi Stare zaveze, ki govori o asirskem voditelju Nabukadnezarju in njegovem boju proti Izraelcem. Rivalstvo med Nabuccovima hčerama Feneno in spletkarsko Abigaillo, ki se borita za ljubezen izraelskega voditelja Izmaela, pa situacijo še dodatno zaplete.

Opera Nabucco bo v letu 2017 prvič uprizorjena na odru SNG Opere in baleta Ljubljana, ravno 25. maja. Kot gostujoča operna pevka, se nam bo pridružila izjemna ruska sopranistka iz Bolshoi opere Elena Zelenskaya.

Utrinki
Več fotografij
Giuseppe Verdi
600x600 verdi
Giuseppe Verdi

Giuseppe Verdi (Roncole, 1813 – Milano, 1901) ni bil le velik umetnik in glasbeni genij, temveč tudi simbol združujoče se nacije. Za izgradnjo njegovega osebnega sloga so bila potrebna leta trdega dela.

Po premieri Nabucca se je za Verdija začelo obdobje, ki ga je pozneje imenoval »galjotska leta«. V letih 1842 do 1851 je napisal kar štirinajst oper. Po operi Ernani, ki je doživela premiero v gledališču La Fenice v Benetkah (1844), so ga slavili tudi kot narodnega junaka.

Za podporo se zahvaljujemo