opera

Za negovanje kulture in povezovanja

Podpiramo managerske mojstrovine novih generacij

Managerski večer v Operi je edinstven gala dogodek, ki ga člani Združenja Manager ter managerji in managerke mednarodnega gospodarskega okolja poklonijo svojim partnerjem. Je svečan večer namenjen negovanju povezanosti in razvoju talentov, saj hkrati nosi podpis dobrodelnosti.

Z deležem sredstev od prodanih vstopnic in podpornikov legendarnih opernih klasikov, z Skladom za talente, podpiramo mlade obetavne managerje, ki bodo pisali nove prebojne zgodbe slovenskega gospodarstva.

Na letošnjem Managerskem večeru v Operi se bomo poklonili Mozartovi glasbeni mojstrovini vseh časov, operi Figarova svatba. Vabljeni v našo družbo 7. junija 2018 ob 18.00 uri, v SNG Opera in balet Ljubljana.

Figarova svatba

Managerski večer v Operi bomo pričeli ob 18.00 uri s slavnostnim sprejemom in nadelavali z operno predstavo Figarova svatba, komično opera v štirih dejanjih, ki traja 3 ure in petnajst minut ter ima en odmor. Opera, ki jo bo kot svoj debi na odru ljubljanske opere, režirala ruska ustvarjalka Yulia Roschina, bo izvedena v italijanskem jeziku, s slovenskimi podnapisi.

Mozartova Figarova svatba, ki je bila z veličastnim uspehom prvič uprizorjena na Dunaju leta 1786, nedvomno sodi med največje operne stvaritve. Njena enkratnost je v dramski globini in človeški resničnosti upodobljenih značajev. Nobenemu skladatelju ni uspelo ustvariti tako pristnih in polnokrvnih oseb kot Mozartu v operah na Da Pontejeva besedila. Mozart je namreč skomponiral glasbo, ki bistroumno in profano dogajanje pičlih dvanajstih ur dobesedno zavrti v živahen in duhovit preplet najrazličnejših peripetij.

Figaro in njegova zaročenka, služabnica Suzana, načrtujeta srečno prihodnost, ko se grof odloči, da bo uveljavil pravico do prve noči. To pa je povod za celo vrsto zapletov, saj se grofica in Suzana združita v načrtu, da mora grofa doleteti pravična kazen.

 

Dirigent: Igor Švara
Solisti:
Grof Almaviva: Ivan Andres Arnšek
Grofica Almaviva: Maja Ceglar
Susanna: Zala Hodnik
Figaro: Luka Ortar
Cherubino: Inez Osina Rues
Marcellina: Anamarija Štefančič
Bartolo: Juan Vasle
Basilio: Andrej Debevec
Don Curzio: Matej Vovk
Barbarina: Urška Kastelic
Antonio: Lucas Somoza Osterc
Wolfgang Amadeus Mozart
1200px Wolfgang amadeus mozart 1

Mozart - življenjepis

Wolfgang Amadeus Mozart je eden izmed najpomembnejših in najvplivnejših skladateljev klasične glasbe vseh časov. V svet glasbe ga je vpeljal oče, skladatelj Leopold Mozart. S petimi leti je koncertiral in ustvarjal prve skladbe. Pri osmih letih so mu v Londonu natisnili prvo simfonijo in pri dvanajstih je bila uprizorjena njegova prva opera, zato so ga poimenovali »čudežni deček«.

Seznam njegovih del je zelo obsežen, saj obsega več kot 620 skladb. Za njegova začetna dela je značilen galanten in čustven slog, ki ga je v poznejših letih zamenjal bolj dramatičen izraz. 

 

Pokroviteljji