opera

Kdaj? 23. junija 2021 ob 19. uri
Kje? SNG Opera in balet Ljubljana

Dragana Radakovic

Drage članice in člani, po več kot enem letu, ko smo hrepeneli po kulturnih dogodkih, vas z velikim veseljem vabimo na edinstven gala dogodek Združenja Manager. Na letošnjem Managerskem večeru v Operi bomo prisluhnili mojstrovini Giacoma Puccinija - Tosci.

Ker je število vstopnic omejeno, priporočamo, da se čim prej prijavite. Klik do prijave

Opera 2021

Tosca še vedno privablja najširše občinstvo po vsem svetu zaradi svoje vizionarske prepletenosti političnega ozadja z neizprosno igro moči in čustev. V ospredju je vzpon in padec primadone Tosce, ki se znajde v brezkompromisno strastnem vrtincu umetnosti, ljubezni, vere, moči, poželenja in ljubosumja. Ljubezen in moč sta nezdružljivi komponenti v kruti resničnosti in neizogibno peljeta do tragičnega konca. Na videz preprosta Puccinijeva partitura, usmerjena k posamezniku, je izvajalsko skrajno zahtevna in velik izziv za ustvarjalce.

V naslovni vlogi bo nastopila Dragana Radaković, priznana umetnica, operna solistka in dirigentka, rojena v Novem Sadu. Po diplomi in magisteriju iz vokalne tehnike na Fakulteti za glasbo v Beogradu je svoje znanje nadgrajevala v Italiji na mojstrskih tečajih pri znamenitih sopranistkah, Renati Scotto, Mirelli Freni, Magdi Olivero in Bruni Baglioni. Najpomembneje je k njenemu umetniškemu razvoju prispeval prof. Nikola Mitić. Umetnica je nastopila na številnih pomembnih opernih in koncertnih odrih po vsem svetu, od Avstralije, Egipta, Kitajske, Macaa, Nemčije, Romunije, Italije, Nizozemske, Belgije, Moldavije, Srbije in Hrvaške do Slovenije, kjer je nastopala v obeh nacionalnih opernih hišah in Cankarjevem domu. Na njenem repertoarju so številne nosilne vloge, simfonična dela in oratoriji Beethovna, Mozarta, Verdija, Rossinija, Hydna, Bacha, Händla in drugih.

Figarova svatba

Managerski večer v Operi bomo pričeli ob 18.00 uri s slavnostnim sprejemom in nadelavali z operno predstavo Figarova svatba, komično opera v štirih dejanjih, ki traja 3 ure in petnajst minut ter ima en odmor. Opera, ki jo bo kot svoj debi na odru ljubljanske opere, režirala ruska ustvarjalka Yulia Roschina, bo izvedena v italijanskem jeziku, s slovenskimi podnapisi.

Mozartova Figarova svatba, ki je bila z veličastnim uspehom prvič uprizorjena na Dunaju leta 1786, nedvomno sodi med največje operne stvaritve. Njena enkratnost je v dramski globini in človeški resničnosti upodobljenih značajev. Nobenemu skladatelju ni uspelo ustvariti tako pristnih in polnokrvnih oseb kot Mozartu v operah na Da Pontejeva besedila. Mozart je namreč skomponiral glasbo, ki bistroumno in profano dogajanje pičlih dvanajstih ur dobesedno zavrti v živahen in duhovit preplet najrazličnejših peripetij.

Figaro in njegova zaročenka, služabnica Suzana, načrtujeta srečno prihodnost, ko se grof odloči, da bo uveljavil pravico do prve noči. To pa je povod za celo vrsto zapletov, saj se grofica in Suzana združita v načrtu, da mora grofa doleteti pravična kazen.

Dirigent: Igor Švara
Solisti:
Grof Almaviva: Ivan Andres Arnšek
Grofica Almaviva: Maja Ceglar
Susanna: Zala Hodnik
Figaro: Luka Ortar
Cherubino: Inez Osina Rues
Marcellina: Anamarija Štefančič
Bartolo: Juan Vasle
Basilio: Andrej Debevec
Don Curzio: Matej Vovk
Barbarina: Urška Kastelic
Antonio: Lucas Somoza Osterc
Wolfgang Amadeus Mozart
1200px Wolfgang amadeus mozart 1

Mozart - življenjepis

Wolfgang Amadeus Mozart je eden izmed najpomembnejših in najvplivnejših skladateljev klasične glasbe vseh časov. V svet glasbe ga je vpeljal oče, skladatelj Leopold Mozart. S petimi leti je koncertiral in ustvarjal prve skladbe. Pri osmih letih so mu v Londonu natisnili prvo simfonijo in pri dvanajstih je bila uprizorjena njegova prva opera, zato so ga poimenovali »čudežni deček«.

Seznam njegovih del je zelo obsežen, saj obsega več kot 620 skladb. Za njegova začetna dela je značilen galanten in čustven slog, ki ga je v poznejših letih zamenjal bolj dramatičen izraz.

Pokroviteljji