MQkonferenca22 kolaz final2
Timm Urschinger 25x25

Timm Urschinger, LIVEsciences

Na MQ konferenci bo predstavil teorijo o samovodenih, “teal” organizacijah ter transformacijsko pot iz klasičnih podjetij v smeri t.i. “teal” organizacij. Teal organizacije poosebljajo vrednote samovodenosti, celostnosti in evolucijskega poslanstva z namenom ustvarjanja pozitivnih sprememb v organizacijah. Zadnje čase se koncepti samovodenosti manifestirajo tudi v velikih, multinacionalnih podjetjih in reguliranih industrijah, kot so na primer bančništvo, avtomobilska industrija in zdravstvo. Primer take organizacije je na primer Novartis Slovenija, ki med svojo transformacijo imenovano “unbossing” uporablja koncepte in vrednote samovodenosti. Timm Urschinger bo na MQ konferenci izpostavil tri dejavnike: razpršeno odločanje, vodenje na podlagi vlog in miselnost trajnostnega voditeljstva.

9.00–9.10 Voditeljstvo za spremenjene čase. Andrej Božič, BB Consulting, predsednik Združenja Manager (ZM)
9.10–9.30 Igor Mervič, dolgoletni direktor Spar Slovenija, prejemnik priznanja za življenjsko delo na področju managementa 2021, v pogovoru s Petro Juvančič, izvršno direktorico ZM
9.35–9.55 Razkritje: kako dobri vodje smo in kako smo lahko še boljši? Ugotovitve raziskave svetovalne družbe Kearney v sodelovanju z ZM in Ekonomsko fakulteto. Predstavlja: dr. Mitja Pirc, direktor Kearneya.
10.00–10.30 Timm Urschinger, LIVEsciences, in Paulina Pazio, direktorica kadrov družbe Novartis Slovenija: Kako vaši zaposleni lahko postanejo tudi voditelji in organizacija trajnostna? Sodelujeta Jaka Kladnik in Nina Pozderec, Switch to eleven.
10.30–10.40 'Unbossing' v živo*. Luka Ilić, pobudnik iniciative Young Advisory Board v družbi Novartis Slovenija, v hitrem pogovoru z Elizabeto Zalar, članico programa Manager na kvadrat ZM. 
10.45–11.15 MQ odmor
11.15–11.25 Štipendisti Sklada za talente se predstavijo. Podpirata Zavarovalnica Triglav in Pivovarna Laško Union.
11.25–12.15 Preobrazba v globalno multinacionalko**. Matej Košmrlj, NiceLabel, Loftware, in Matjaž Krč, EKWB, v pogovoru s Tanjo Kavran, izvršno direktorico Društva za marketing Slovenije  
12.15–12.30 Dr. Dejan Verčič, profesor na FDV in partner v družbi Herman & partnerji: Kakšne osebnosti terja voditeljstvo? 
12.30–13.15 Business genome***: ko vrednote niso le zapisane, temveč kultura. Interaktivno z Vesno Marđonović, Marjano Lavrič Šulman in Matevžem Medjo.
13.15–13.30 Zaključek konference z miselnimi preobrati
13.30–14.30 Druženje ob kosilu

Moderatorka MQ konference: mag. Edita Krajnović, Mediade

* Svetovalni odbor mladih (Young Advisory Board) je ena od inovativnih  kadrovskih praks, ki odseva Novartisovo kulturo opolnomočenja, vključenosti in raznolikosti ter razvoja v nehierarhičnih in agilnih timih. Novartis v Sloveniji je za iniciativo YAB prejel priznanje Zlata praksa 2020, podeljeno v okviru projekta Zlata nit. Manager na kvadrat je program Združenja Manager za bodoče vodje. 

** "Zastavljamo si drzno ambicijo, da bomo čez nekaj let imeli novo kategorijo slovenskih podjetij, ki so postale multinacionalke," je ob 20. obletnici podelitve Gazel dejal Andrej Božič. V pogovoru z dvema gazelama, ki jima je to uspelo, bo Tanja Kavran raziskovala, kaj je bilo v tej preobrazbi upravljano in predvideno, kaj se je zgodilo in ni bilo načrtovano ter kako se soočati s praksami in praskami preobrazbe. 

***Business Genome prevede abstraktne vrednote organizacij na praktične vsakodnevne manifestacije. Ljudem daje okvir, da se lažje odločajo v skladu z vrednotami organizacije, da ovrednotijo svoje odločitve in jim omogoča da delujejo konsistentno, ne glede na to, v katerem oddelku ali državi delajo. Več

Predstavljamo sogovornike MQ konference 2022
Igor Mervic 25x26

Igor Mervič, prejemnik priznanja za življenjsko delo 2021

Z ekipo je vedno vse v redu, z vodji pa ni, pravi Igor Mervič: "V ekipi smo se veliko pogovarjali, kako bi kakšno stvar naredili, vse je bilo dovoljeno. Pri pogovoru. Ampak ko prideš do odločitve, kako bomo nekaj naredili, potem ni več demokracije. Absolutno ne, tako smo se dogovorili in tako bomo naredili. Se je pa treba ves čas zavedati, da ne veš vsega. In tu je spet ego: če misliš, da vse veš, si bedak."

Več v intervjuju za MQ revijo
Paulina Pazio 25x26

Paulina Pazio, direktorica Kadrov za Novartis v Sloveniji

Paulino Pazio navdihujejo razvoj ljudi, ki temelji na njihovih prednostih in sodelovanje z različnimi timi, oblikovanje kulture in organizacije ter njen prispevek h kadrovskim pobudam in projektom, ki podpirajo strateško usmeritev podjetja. Odgovorna je za dobro počutje sodelavcev in privabljanje novih talentov, coaching in mentorstvo. Ima več kot 20 let izkušenj na področju kadrovanja in vodenja v različnih podjetjih in panogah v multinacionalnih podjetjih in tudi na področju svetovanja. Trenutno opravlja delo direktorice Kadrov v Novartisu v Sloveniji.

Več
Dejan Vercic1 25x25

Dejan Verčič, profesor na FDV in partner v družbi Herman & partnerji

"Voditeljstvo terja osebnosti, ki ne skrivajo svojih vrednot, so družbeno opredeljene in vidne," izpostavlja Dejan Verčič, soavtor knjige Komunikacijska odličnost, ki je v angleškem originalu izšla v Londonu ter v prevodu v kitajščini (kmalu bosta na voljo tudi slovenska in hrvaška izdaja). Usmeritve za vodenje v svet high-techa, ki terja high-touch, v katerem komuniciramo hipoma in hkrati, bo na MQ konferenci podkrepil z ugotovitvami mednarodne raziskave Evropski komunikacijski monitor o komuniciranju predsednikov uprav oziroma vodilnih managerjev.

Mitja Pirc 25x25

Mitja Pirc, direktor družbe Kearney

Osvetlil bo rezultate dveh Kearney raziskav na temo voditeljstva in trajnosti (ESG) v Sloveniji in CEE iz perspektive vodstev podjetij in potrošnikov. Primerjalna analiza med različnimi državami izpostavi razlike v odnosu do trajnosti med državami. Slovenski potrošniki so na območju CEE v povprečju glede pomena ESG v nakupnem procesu in 49 % potrošnikov vidi ESG kot pomemben dejavnik v nakupni odločitvi. Vodstva slovenskih podjetij imajo najvišje ambicije v CEE regiji, vendar zaostajajo v izvedbi le-teh v primerjavi z državami iz širše regije. Poglobljena analiza za Slovenijo je osvetlila stanje glede voditeljstva in trajnosti v slovenskih podjetjih. Zgolj četrtina podjetij ima razvite programe za enakopravno vključenost in 43 % podjetij ima strateški dokument, ki vključuje operativni načrta varovanja okolja. Mitja Pirc bo predstavil tudi predloge za podjetja, kako nasloviti napredek na teh dveh pomembnih področjih.