Pogled logo7

Kdaj? 4. decembra 2019
od 8.30 do predvidoma 13.45

Kje? Ekonomska fakulteta, Kardeljeva ploščad 17, Ljubljana

Konkurenčnost, inovativnost in pot do razvojnega dogovora

Kaj je Pogled? Gre za projekt Združenja Manager, v okviru katerega izhaja letna strokovna publikacija, ki je dostopna v tiskani in spletni verziji, v slovenskem in angleškem jeziku.

Prelistajte in preberite novo, drugo in še čisto svežo izdajo Pogled 2020 in Outlook 2020

Pogled 2019

Več o projektu Pogled

Program dogodka Pogled 2020: Konkurenčnost, inovativnost in pot do razvojnega dogovora si oglejte tu.

Dogodek Pogled 2020 organiziramo skupaj z medijsko hišo:

Delo10

Združenje Manager je po enem letu predstavilo novo strokovno publikacijo:

Pogled 2020 – Konkurenčnost, inovativnost in pot do razvojnega dogovora

Preverite, kaj smo izpostavili na dogodku.

Družbeni napredek in blaginja je ena od strateških tem Združenja Manager, ki jo še posebej razvijamo skozi projekt Pogled in v sodelovanju z Observatorijem ZM. Letos bomo naslovili naslednja pomembna vprašanja:

→ Kako se Slovenija sooča z izzivom ohranjanja in povečevanja družbene blaginje ob demografskih izzivih in ogroženosti od klimatskih sprememb?

→ Kakšna je pot do razvojnega sporazuma? 

→ Ali ukrepi ekonomske politike spodbujajo konkurenčnost slovenskega gospodarstva, rast produktivnosti in krepitev družbene kohezije?

Arturo Bris9

Osrednji govornik: dr. Arturo Bris, direktor Centra za konkurenčnost IMD iz Lozane

→ Kako lahko Slovenija poveča konkurenčnost in dodano vrednost?

To nam bo razkril eden največjih poznavalcev vzvodov konkurenčnosti na svetu, dr. Arturo Bris, ki se po več letih vrača v Slovenijo. Profesor financ na eni od najboljših poslovnih šol na svetu – IMD iz Lozane je tudi direktor Centra za konkurenčnost pri IMD,
Bris se uvršča tudi med sto najbolj branih akademikov na svetu. Navdušuje se nad globalno konkurenčnostjo, finančnim razvojem in makroekonomijo.

Spomnimo, Pogled je strokovna publikacija, ki izhaja v sodelovanju z Observatorijem ZM za konkurenčnost in povečevanje družbene blaginje. Njegov odgovorni urednik je Jurij Giacomelli. 

Observatorij ZM pod vodstvom dr. Dušana Mramorja je skupina zunanjih strokovnjakov in akademikov ter izkušenih managerjev, ki je think tank ZM. Ponosni smo, da bodo ti izjemni strokovnjaki, člani observatorija ZM po enem letu ponovno z nami:

dr. Dušan Mramor

Dusan Mramor
Predsednik Observatorija ZM in redni profesor financ na Ekonomski fakulteti Univerze v Ljubljani je bil minister za finance v dveh Vladah RS (2002–2004 in 2014–2016). Revija The Banker iz skupine Financial Times ga je imenovala za evropskega finančnega ministra leta 2016 za njegov prispevek k izhodu Slovenije iz velike gospodarske krize.

dr. Verica Trstenjak

verica trstenjak4
Doktorica pravnih znanosti in profesorica za evropsko in civilno pravo je tudi bivša generalna pravobranilka na Sodišču Evropske unije (2006–2012) ter bivša sodnica na Splošnem sodišču EU (2004–2006).

dr. Ali Žerdin

Pogled 29
Urednik Sobotne priloge Dela, ki je sodeloval s časopisom Tribuna, Radiem Študent in tednikom Mladina. Več let je deloval na Dnevniku, tudi kot odgovorni urednik. Je doktor sociologije, avtor knjige Ujetniki omrežij in drugih literarnih del.

mag. Velimir Bole

Velimir Bole2
Je slovenski ekonomist, matematik in statistik. Njegove makroekonomske analize in napovedi že več kot tri desetletja veljajo za vodilne referenčne vire za odločevalce, povezane s slovenskim gospodarstvom. Med drugim je bil član upravnega odbora Banke Slovenije (1992–2002) in član Ekonomskega sveta Slovenije.

V Pogledu 2020 bomo izpostavili:

→ scenarije dolgoročne vzdržnosti javnih financ, pri čemer se bomo zlasti naslonili na demografska predvidevanja (projekcije). Projekcije vzdržnosti pokojninskega sistema bomo dopolnili z vzdržnostjo zdravstvenega sistema ter na podlagi skupnih ocenjenih učinkov oblikovali priporočila in ukrepe za dvig produktivnosti in konkurenčnosti ob petih točkah razvojnega sporazuma.

→ Vprašanje sprejemanja neenakosti na podlagi meritokratskih načel uspešnosti in družbene odgovornosti bomo obravnavali z vidika povezanosti le-teh s sposobnostjo krepitve in dolgoročnega ohranjanja družbene blaginje.

→ Iskali bomo rešitve za delovanje pravne države in spoštovanje zasebne lastnine ter svobodne podjetniške pobude.

→ Predstavili bomo dobre prakse managementa in umestili Slovenijo v kontekst izzivov trajnostnega razvoja, inovativnosti in evropskega "zelenega dogovora".

Pogled 2019 lahko še enkrat preberete/prelistate tu.

Utrinki z dogodka

Foto: Delo, Jože Suhadolnik

Pokrovitelji publikacije Pogled 2020
Glavni pokrovitelj publikacije Pogled 2020
Pokrovitelji publikacije Pogled 2020
Medijski partner projekta Pogled 2020
Pokrovitelji Pogleda 2020
Generalni pokrovitelj Pogleda 2020
Pokrovitelj Pogleda 2020
Partnerji Pogleda 2020