Napotitev v tujino

Priročnik: Napotitev managerjev in strokovnjakov na delo v tujino

PrirocnikZaNapotenePodjetja s podružnicami v tujini pogosto pošljejo v tujino slovenskega delavca; po izkušnjah vrednote in kulturo podjetja najbolje predstavlja oseba, ki je v matičnem podjetju zaposlena že dlje časa. Napotitev delavcev na delo v tujino pa je lahko za podjetje visok strošek. Po nekaterih ocenah naj bi napoteni delavec podjetje stal tudi 2 in pol krat več kot oseba na enakem delovnem mestu v Sloveniji. Zato morajo podjetja podrobno proučiti, kaj je zanje in za napotenega delavca najbolj ugodno.

Vprašanja, kot so: ali naj napotenega spremlja družina, kakšen konkurenčni paket pripada napotenemu, kako bo potekala integracija napotenega v lokalno okolje, katere praznike upoštevamo ter kako poteka repatriacija napotenega nazaj v lokalno okolje, zahtevajo usposobljenost tako managementa kot kadrovskih strokovnjakov, ki so v podjetju zadolženi za napotene delavce.

Priročnik Napotitev managerjev in strokovnjakov na delo v tujino (povezava na članske strani), ki sta ga leta 2010 pripravila Združenje Manager in Združenje delodajalcev Slovenije, je razdeljen na šest poglavij, ki obravnavajo rezultate raziskave med slovenskimi podjetji, ki izvajajo napotitve, davčni in delovno-pravni vidik napotitve, posebno poglavje pa je namenjeno napotenim v Slovenijo.

Priročnik je (brezplačno) dostopen članom obeh združenj. Za naročila pa nam pišite na info(at)zdruzenje-manager.si.