Vesna Nahtigal: Skupaj zmoremo

15.3.2024

Kraftart 2126 1
Vesna Nahtigal, generalna direktorica Gospodarske zbornice Slovenija: »Trdno verjamem, da je v povezovanju ključ do rešitev vseh vprašanj. Dokler bomo sedeli vsak na svojem bregu in se samo kritizirali, ne bomo nikoli ničesar rešili. Zato sem se tudi takoj prepoznala v vrednotah Združenja Manager in z veseljem pristopila k projektu Podvig.«

Ko sem pred dobrim letom prevzela vodenje Gospodarske zbornice Slovenije, mi je bilo takoj jasno, da bomo lahko uspešnejši pri svojih prizadevanjih le tako, da se bomo povezali in skupaj zastavili cilje, s katerimi se bomo vsi poenotili in jih tudi pomagali uresničevati. Mantro »skupaj zmoremo« še danes večkrat ponavljam svojim sodelavcem in jo tudi udejanjam v odnosu do zunanjih deležnikov. Trdno verjamem, da je v povezovanju ključ do rešitev vseh vprašanj. Dokler bomo sedeli vsak na svojem bregu in se samo kritizirali, ne bomo nikoli ničesar rešili. Zato sem se tudi takoj prepoznala v vrednotah Združenja Manager in z veseljem pristopila k projektu Podvig.

Poleg sodelovanja, ki v naši družbi ni najbolj samoumevna vrednota, se mi zdi, da imamo v Sloveniji težave tudi s samozavestjo. Verjetno to izhaja iz kulture in tradicije našega naroda, kjer je sicer odgovornost visoko poudarjena in prisotna, veliko manj pa samozavest. Ko pogledam številne uspešne zgodbe in dosežke naših podjetij, bi pričakovala, da bi imeli Slovenci višjo stopnjo samozavesti. Pa velikokrat ni tako. Tudi na GZS imamo včasih težave s tem, še posebej, ko moramo gasiti požare in se odzivati na ne dovolj premišljene pobude in predloge države. Pozabljamo pa, da smo mi tisti, ki dihamo z gospodarstvom, da naši člani vsak dan živijo podjetništvo, zato je logično, da tudi najbolje vemo, kaj gospodarstvo potrebuje. In da znamo samozavestno to zagovarjati in doseči.

V množini je seveda lažje, zato me veseli, da se nas je, danes že 16 gospodarskih in kmetijskih organizacij in združenj zbralo okoli Gospodarskega kroga, ki nam ponuja dodatno in še bolj odmevno platformo, ki jo nosilci politične oblasti ne morejo preslišati. V tem primeru res velja tisti rek, da je veriga močna samo toliko, kolikor je močan njen najšibkejši člen. Dovolj je eden, ki solira, pa bo to nasprotna stran izkoristila. Seveda ni enostavno vzdrževati ravnotežje med tolikimi subjekti, ki sicer imamo skupne cilje, vendar smo že po svojem ustroju in po vsebini dela drugačni. Ni pa nemogoče, če odnosi temeljijo na transparentnosti, spoštovanju, zaupanju in pravilih igre.

Gospodarski krog je postal blagovna znamka, ki je v slovenski javnosti prepoznana. Naš osnovni cilj je dvigniti ugled in podporo slovenskemu gospodarstvu in mu omogočiti – sicer že zlajnano frazo – predvidljive in konkurenčne pogoje. Vendar hkrati želi biti Gospodarski krog tudi kompetenten in konstruktiven sogovornik predstavnikom države, sokreator podjetniškega okolja in spoštljiv partner vsem deležnikom v družbi, brez katerih bomo težko prišli do konsenza, v kakšni državi želimo živeti.

Vesna Nahtigal, generalna direktorica Gospodarske zbornice Slovenija in članica ene od delovnih skupin gibanja Podvig