Poslovni voditelji ZM skupaj za razvojni preboj Slovenije – ambiciozne, samozavestne, odgovorne in sodelujoče

20.10.2023

iztok1
Dr. Iztok Seljak, predsednik Združenja Manager: »Vabimo vse, ki sprejemate odgovornost in želite skupaj z nami Slovenijo in svet spremeniti z našo lastno spremembo, da se nam čim prej pridružite. Skupaj smo in bomo močnejši.« Foto: Andraž Kobe

V času, ko se vse bolj zdi, da svet in mi z njim čedalje bolj izgubljamo kompas in nam stvari počasi, a vztrajno uhajajo izven kontrole, Slovenija pa še kar išče pot do razvojnega preboja, smo se v Združenju Manager zavezali rešitve na vsa ta vprašanja namesto zunaj nas, pri drugih, poiskati pri nas samih. Tako se nas je več sto managerjev, ki smo odločeni delovati kot odgovorni poslovni voditelji, v zadnjih mesecih posvetilo vprašanju, kako konkretno in drugače naprej, da bomo soprispevali k ambiciozni, samozavestni, odgovorni in sodelujoči prihodnosti Slovenije.

V tem procesu smo med drugim identificirali, kaj točno je tisto, kar nas kot managerje in družbo drži prizemljene in nas bo tudi v prihodnje oviralo pri razvojnem preboju, če s kontraproduktivnimi ravnanji ne bomo zavestno prekinili. Naša odgovornost v vlogi poslovnih voditeljev in voditeljic je, da kot zgled sebi in drugim izstopimo iz začaranega kroga in negativne spirale navzdol. Nujen je premik na bistveno višjo stopnjo ambicioznosti in samozavesti in izhod iz sprijaznjenosti s sivino povprečja. Zato moramo kontraproduktivno negativno zavist spremeniti v produktivno, pozitivno. Dovolimo in priznajmo si in spodbujajmo uspehe.

Ne smemo si več dovoliti, da masa povprečja še vedno sistematično vleče navzdol vse, ki iz tega povprečja odločneje izstopajo. To posledično vodi v ekstremni kontraproduktivni egalitarizem, uravnilovko, ki ubija kakršenkoli resen motiv postati nadpovprečno uspešen, zato danes takšni Slovenijo, žal, zapuščajo. Namesto tega nam morajo biti nadpovprečni zgled in nas vse potegniti navzgor. Predpogoj za to je sodelovanje med vsemi nami, preseganje kontinuirane razdeljenosti posameznikov in družbe in borbe drugega proti drugemu, namesto da bi se povezovali, delali skupaj, drug za drugega, vsi za vse.

Poslovni voditelji zato najprej sami pri sebi odločno dvigamo nivo naše lastne ambicioznosti, samozavesti, odgovornosti in sodelovanja. Na letošnjem Managerskem kongresu smo oblikovali 15 delovnih skupin s skoraj sto poslovnimi voditeljicami in voditelji, v katerih bomo v prihodnjih tednih in mesecih opredelili naše ciljne rastoče kompetence in ravnanja, korake, aktivnosti in projekte, s katerimi jih bomo začeli dosegati. Tako bomo najprej sebi in s tem vsem okrog nas pokazali, da je to mogoče in da lahko na to našo pot povabimo še celoten spekter političnih voditeljev in celotno družbo. Naprej in navzgor, v dobro vseh nas in vseh okrog nas.

Vabimo vse, ki sprejemate našo odgovornost in želite skupaj z nami Slovenijo in svet spremeniti z našo lastno spremembo, da se nam čim prej pridružite. Skupaj smo in bomo močnejši.

Dr. Iztok Seljak, predsednik Združenja Manager