Podjetja, dobro nam gre. In nam bo še šlo. Če bomo previdni v negotovih razmerah.

29.9.2023

dun and bradstreet2
Kako je od leta 2019 po kvartalih nihala ocena globalnega vpliva tveganja na poslovanje? »Najmanjši vpliv globalnih tveganj na poslovanje smo imeli v prvem kvartalu leta 2021, od začetka leta 2022 pa smo daleč nad dolgoročnim povprečjem,« razgrinja Marko Srabotnik, direktor podpore poslovanju za regijo Centralna Evropa pri Dun & Bradstreet. Foto: Andraž Kobe

Tako se glasi osrednje sporočilo analize družbe Dun & Bradstreet z naslovom Kakšni so makroekonomski trendi v svetu in kako vplivajo na konkurenčnost Slovenije? Analiza kaže, da je bilo v zadnjih kvartalih stabilno tudi svetovno gospodarstvo, a je zaradi tveganja stagflacije in geopolitičnih dogodkov v svetu napoved manj obetajoča. Kaj to pomeni za Slovenijo?

Poglejmo najprej, katerih treh največjih globalnih tveganj po ugotovitvah strokovne ekipe ekonomistov Dun & Bradstreet, ki v analizah preučuje države z več kot 99 odstotkov svetovnega BDP, slovenska podjetja v letošnjem tretjem kvartalu ne bi smela spregledati.

• Največje globalno tveganje za podjetja še naprej predstavlja konkurenca med ZDA in Kitajsko.

ZDA pri tem kljub nedavnim diplomatskim ukrepom nadaljuje tehnološko omejevanje in krepi nadzor nad dobavo vrhunskih čipov, na drugi strani pa krepi manevrske spretnosti v morju, kar lahko spodbudi večje in daljše vojaške vaje v azijsko-pacifiški regiji. In ker je celinska Kitajska pripravljena stopnjevati tako imenovano vojno čipov s ciljno usmerjenimi povračilnimi ukrepi, ostaja rezultat GBI na tem področju najvišji med glavnimi tveganji za tretje četrtletje 2023.

Konflikt med Rusijo in Ukrajino je presegel 500-dnevno mejo in je še naprej drugo največje tveganje za tretje letošnje četrtletje.

Z diplomatskim nazadovanjem, kot je pobuda za črnomorsko žito, naraščajočimi gospodarskimi težavami in protiofenzivo Ukrajine z veliko drznejšimi cilji se zdi, da se konflikt premika v smeri, ki ne nakazuje hitrega konca. Kakršna koli eskalacija predstavlja tveganje uporabe bolj uničujočega orožja (na primer taktičnega jedrskega orožja) ali vojaške nesreče.

Tveganje stagflacije se je sicer zmanjšalo, a kljub temu ostaja tretje največje globalno tveganje, ki ga podjetja ne bi smela spregledati.

Inflacija globalno resda še naprej pada, a utegne upočasnitev posojil zaradi zaostrovanja denarne politike botrovati padcu izvoza na trge ZDA, evroobmočja in Združenega kraljestva, to pa bo povzročilo domino efekt: upočasnitev rasti pri trgovinskih partnerjih v Aziji, Evropi in Latinski Ameriki, zamrznitev dvigovanja obrestnih mer Centralne banke, saj bi bilo nadaljnje zaostrovanje neupravičeno.

Kako gre slovenskemu gospodarstvu in kako je z našo konkurenčnostjo? Analiza finančnih kazalnikov družbe Dun & Bradstreet od leta 2014 do vključno leta 2022 razgrinja, da ima naše gospodarstvo stabilne temelje in da se mu je obrestovalo vlaganje v lastna sredstva, saj so gospodarske družbe zaradi manjše zadolženosti med krizo pandemije lažje generirale prihodke,

A preudarnost v poslovanju, svarijo strokovnjaki družbe Dun & Bradstreet, v prihodnjem obdobju le ne bo odveč. Zakaj ne?

Odgovori in druge podrobnosti so zapisani v članku, objavljenem v brošuri Managerskega kongresa.