Kako smo odgovorno in okolju prijazno izvedli Managerski kongres?

17.11.2022

Slika15

Slika21

Slika17

Slika18

Slika22

Slika23

ZM si že leta prizadeva za uveljavljanje trajnostnega voditeljstva, ki temelji na okoljskem, družbenem, upravljavskem in ekonomskem principu. Ker smo kot managerska organizacija marsikomu zgled, je napočil čas, da smo s Trajnostno zavezo in cilji naredili korak naprej, tudi pri izvedbi največjega dogodka – Managerskega kongresa. Po nasvet smo se obrnili na Umanotero in na podlagi njihovega priročnika za trajnostne dogodke Čista zmaga, definirali 4 ključna področja, na katera lahko najbolj vplivamo, ter nekaj manjših, a ravno tako pomembnih korakov, s katerimi spodbujamo in udejanjamo trajnostno ravnanje. Zavedamo se, da je to proces in da vseh vplivov ne bomo odpravili takoj, a se zavezujemo, da bomo vsako leto naredili več. Verjamemo, da nam bo to, skupaj z vami, uspelo. 

V nadaljevanju pa preberite, kaj smo letos že dosegli.

Ponosni smo na:

  • 31 % prihranek pri energiji v primerjavi z lanskim letom
  • 48 % udeležencev, ki se je na kongres pripeljalo z vsaj še eno osebo (anketa)
  • 14 pionirjev skupinskih prevozov
  • sodelovanje z lokalno skupnostjo

1. Spodbujanje in izvajanje zmanjševanja vplivov na področju mobilnosti

  • Zavedamo se, da je prevoz z osebnimi vozili dejavnik, ki najbolj vpliva na okolje. Zato smo skupaj s pokroviteljem dogodka BMW Slovenija udeležencem kongresa ponudili skupinski prevoz z električnimi vozili. Tako smo dobili 14 pionirjev skupinskih prevozov, ki so se v Portorož pripeljali v družbi, z električnimi vozili. Hvala EOS KSI, Kreativna baza, Beletrina in Mediade, da ste v Portorož prišli v družbi. Po načelu od besed k dejanjem, se je na kongres na ta način pripeljala tudi ekipa ZM.  
  • Za namene deljenja prevozov smo se registrirali v aplikacijo, ki omogoča deljenje prevozov. Verjamemo, da bo v naslednjih letih aplikacija tudi zaživela.
  • Tudi nekateri drugi udeleženci dogodka so ravnali bolj trajnostno, saj je anketa, ki smo jo izvedli po kongresu pokazala, da se je 48 % udeležencev kongresa v Portorož pripeljalo v družbi z vsaj še enim sopotnikom/co.

Slika16

2. Spodbujanje in izvajanje odgovorne nabavne politike

  • Kongresna brošura je bila natisnjena na recikliranem papirju. 
  • Kongresna torbica je narejena iz naravnih materialov, namenjena pa je večkratni uporabi.
  • Ovratni trak je bil narejen iz reciklirane plastike, kartonček pa iz ekološkega papirja.
  • Recikliranje: na zbirno mesto se je vrnilo ¾ steklenic.
  • Tiskovine, s katerimi smo vabili k zmanjšanju porabe, bomo uporabili ponovno.
  • Večina pokroviteljev se je odzvala in podarila udeležencem trajnostne izdelke kot so ekološki med v trajnostni embalaži, pisala iz bambusa, leseni žetoni, semena sončnic, stekleničke za vodo in zdravi medeni izdelki. 

3. Spodbujanje in uporaba podnebju in okolju prijaznejše hrane

  • Zahvaljujemo se ekipi Grand Hotela Bernardin, ki je posebej za to priložnost obudila oziroma še dodatno okrepila sodelovanje z lokalnimi kmetovalci preko zadruge Agraria, zato je bilo sadje in zelenjava ekološko in sezonsko pridelano. Za podnebju prijaznejšo pogostitev so poskrbeli tudi z manj mesa in mesnih izdelkov, oz. so ti bili trajnostne reje agencije za ruralni razvoj Istre. 
  • Za vinsko spremljavo slavnostnem delu kongresa smo se povezali z lokalnim ponudnikom Vinakoper.   

4. Spodbujanje in zmanjševanje porabe energije

  • Meritve, ki jih je opravil Schneider Electric, so pokazale, da je prihrankov v primerjavi z lanskim letom veliko. Z naravno, dnevno svetlobo v dvorani, kjer je potekal kongres, smo porabili kar 82 % manj energije v primerjavi z lanskim letom. S prilagoditvijo klime (in tudi zahvaljujoč hladnejšim temperaturam) pa smo porabili 24 % manj energije glede na podatke iz prejšnjega leta. Skupaj smo tako v primerjavi z letom 2021 prihranili 31 % skupne energije.

Slika21

5. Drugi trajnostni cilji

  • Za povezovanje dogodka smo angažirali lokalno voditeljico Karin Sabadin in tudi tolmačka dogodka je bila iz lokalnega okolja. 
  • K udeležbi na predavanjih smo povabili dijake Gimnazije, elektro in pomorske šole Piran. 23 dijakov na čelu z učiteljico Anko Gogala se je udeležilo predavanja Dr. Nikolaosa Dimitriadisa o nevroznanosti sodelovanja in ustvarjanju dobro delujočih ekip.  
  • Scenografija je bila narejena iz zelene žive scene, katere namen je bila poleg estetike tudi proizvodnja kisika.
  • Kongres je po oceni udeležencev ohranil svojo kakovost tako na področju vsebine, predavateljev in organizacije, vzdušje na letošnjem kongresu pa je bilo ocenjeno najvišje doslej (povprečna ocena 4,7). Najboljšo oceno doslej so udeleženci podelili tudi organizatorjem kongresa (4,6). Hvala 😊.  

»Predavanje se mi je zdelo zelo zanimivo in poučno, saj smo izvedeli marsikaj, kar nimamo priložnost slišati vsak dan. Vsebina je bilo zanimiva in razumljiva tudi za srednješolce, zdelo se mi je da je bilo predavanja zelo hitro konec. Če bi imela možnost, bi se z veseljem še kdaj udeležila takega kongresa.« Merisa B. 

»Predavanje dr. Dimitriadisa mi je bilo zelo všeč, saj me je tematika zanima oz. psihologija na splošno, pa tudi njegov način govora je bil razumljiv in nisem imela težav pri razumevanju bistva. Vesela sem, da mi je bila dana možnost biti na tem predavanju.« Katija K. 

Dijakinji GEPŠ Piran 

Slika19