Iz srca. Do Mi vsi skupaj.

6.10.2023

irena in srecko1
»Gospod Srečko Šestan je izjemen človek. Je zgled voditelja, ki odgovornost, samozavest, sodelovanje in ambicioznost živi vsak dan. In zaradi katerega smo bili tudi tisti četrtkov večer letošnjega Managerskega kongresa Mi, vsi skupaj. In iz srca.« Tako je vtise na papir prelila Irena Rupnik, vodja Oskrbovalne verige v družbi MM Količevo in sogovornica s Srečkom Šestanom v večernem delu Managerskega kongresa. Foto: Andraž Kobe

Iskreno me je pogledal iznad očal, se nasmehnil in na moje vprašanje, zakaj o delu slovenskih prostovoljnih gasilcev lahko govorimo le s superlativi, izrekel stavek, ki mi še po tednu dni odzvanja v ušesih: 'Ker to delajo iz srca'.

Srečala sva se uro pred pričetkom četrtkovega večernega programa letošnjega Managerskega kongresa, da se vsaj malo spoznava, preden za intervju sedeva na veliki oder. In prvi vtis v živo je bil še bolj simpatičen od tistega, ki sem ga do takrat spoznala iz medijev.

Srečko Šestan, sinonim za odgovornost, zaupanje, mirnost, preudarnost, načrtovanje, sodelovanje, iskrenost. Lista pridevnikov, ki ga označujejo, je zelo dolga in doslej še nisem srečala osebe, ki o njem ne bi govorila s spoštovanjem. In sama se brez dvoma prištevam med slednje. Ne le zato, ker izredno spoštujem njegovo delo, ampak ker sem imela to izjemno priložnost, zame čast, da sem se pogovarjala z njim in ga vprašala praktično vse, kar mi je padlo na pamet. In vprašanj, ki so se nabrala ob pripravah na intervju, je bilo toliko, da se je pojavil pravi izziv, kako narediti izbor, ki bo najbolj zavibriral z vodilom kongresa: Mi danes. Mi jutri. Mi vsi skupaj. In to v vsega kratkih 15 minutah, ki sva jih imela za pogovor.

Zakaj je Slovenija tak fenomen v 'gasileriji' in sloni predvsem na prostovoljstvu? Kaj je tisto, kar je poleg načrtovanja, sodobne opreme, vaj in njihovega neskončnega ponavljanja mobiliziralo vso Slovenijo letošnjega 4. avgusta in se odrazilo v množici, ki je hitela na pomoč poplavljenim krajem? In, ne nazadnje, zakaj niti približno take zavzetosti in motivacije kot pri prostovoljcih ne moremo srečati povsod tam, kjer smo za svoje delo plačani?

Po stisku roke sva se v sekundi ujela na skupni temi, oba z isto smerjo študija, in potem so besede stekle in ideje kar bruhale na plano – pa to jim dajva še povedat, kaj pa o tem mislite, a bi še tole vključila, mislite da jih bi zanimalo? Ni se ustrašil nobene teme, soglasna sva bila v želji, da oblikujeva sporočila, ki bodo nagovorila občinstvo v dvorani in imela dodano vrednost za poslovne voditelje, ki želijo živeti ambiciozno, odgovorno, samozavestno in sodelujoče, in v katerih bo vsak našel nekaj zase, predvsem pa sva bila soglasna v tem, da se želiva imeti na odru fajn.

Ko so se luči uprle v naju, je energija enostavno stekla. Drug drugega sva vodila skozi pogovor, malo po načrtih, malo improvizirano, zelo sproščeno in iz srca. Niti ne tako zelo drugače, kot bi se pogovarjala doma v dnevni sobi ali na kateremkoli sestanku. In mogoče je bil najin pogovor prav zato vsem, ki so nama prisluhnili, tako zelo domač.