ECB vztraja pri načrtu za pospešeno zaostrovanje denarne politike

14.4.2022

6304206393888

Svet Evropske centralne banke (ECB) je danes ohranil ključne obrestne mere nespremenjene, poroča STA. Presodil je, da naj se neto nakupi vrednostnih papirjev v okviru programa APP v tretjem četrtletju zaključijo. Temu bo nato po načrtih sledilo postopno prilagajanje obrestnih mer, so po današnji seji sporočili iz ECB.

"Prilagajanje ključnih obrestnih mer ECB bo postopno in se bo začelo potem, ko bo preteklo nekaj časa po koncu izvajanja neto nakupov v okviru programa nakupa vrednostnih papirjev (APP). Spreminjanje ključnih obrestnih mer ECB bosta še naprej določali prihodnja usmeritev sveta glede denarne politike in njegova strateška zaveza, da inflacijo v srednjeročnem obdobju stabilizira na dveodstotni ravni," so navedli.

Svet ECB pričakuje, da bodo ključne obrestne mere ECB ostale na sedanji ravni tako dolgo, dokler inflacija ne bo dosegla dveh odstotkov precej pred koncem obdobja projekcij in bo na doseženi ravni ostala do konca tega obdobja, in dokler svet ECB ne presodi, da je osnovna inflacija zadosti napredovala, da je skladna s stabilizacijo inflacije na ravni dveh odstotkov v srednjeročnem obdobju, so pojasnili.

Mesečni neto nakupi v okviru programa APP bodo ostali takšni, kot je ECB napovedal marca: aprila bodo znašali 40 milijard evrov, maja 30 milijard evrov, junija pa 20 milijard evrov. "Novi podatki, ki so na voljo od prejšnje seje ECB, utrjujejo pričakovanje, da naj se neto nakupi v tretjem četrtletju zaključijo. Njihova kalibracija v tem četrtletju pa bo odvisna od podatkov in od tega, kako bo svet ocenil obete za prihodnost," so napovedali.

Glede izrednega programa nakupa vrednostnih papirjev ob pandemiji (PEPP) je svet ECB potrdil, da namerava glavnico zapadlih vrednostnih papirjev, kupljenih v okviru programa, ponovno investirati vsaj do konca leta 2024. "V vsakem primeru se bo postopno zmanjševanje portfelja v okviru tega programa upravljalo tako, da se prepreči poseganje v ustrezno naravnanost denarne politike," je zapisal.

Vir: STA