Bruselj napoveduje, da bo slovenski BDP letos zrasel za 1,2 odstotka, inflacija bo 7-odstotna

15.5.2023

71

Spomladanska napoved komisije o rasti BDP je boljša od zimske, je pa slabša napoved o višini letošnje inflacije; Bruselj meni, da bo letos slovenska inflacija višja od nemške in precej višja od povprečne evrske splošne inflacije

Pri evropski komisiji so v ravnokar objavljeni spomladanski gospodarski napovedi izboljšali predvidevanja za letošnjo gospodarsko rast v Sloveniji: medtem ko so februarja menili, da se bo slovenski BDP v letu 2023 okrepil za 1 odstotek, zdaj predvidevajo, da bo zrasel za 1,2 odstotka.

A pri evropski komisiji niso povišali samo napovedi o rasti BDP za letos - hkrati so poslabšali napoved o letošnji inflaciji. Medtem ko so februarja menili, da bo letos 6,1-odstotna, zdaj ocenjujejo, da bo znašala 7 odstotkov, preden se bo prihodnje leto znižala na 3,8 odstotka.

Spomladanska napoved evropske komisije za gibanje slovenskega BDP je v primerjavi z drugimi napovednimi ustanovami, ki so bile objavljene v letošnjem letu, v napovedi o rasti za 2023 najmanj optimistična. Namreč, pri Mednarodnem denarnem skladu MDS so aprila Sloveniji za letos napovedali 1,6-odstotno rast, pri Umarju pa marca 1,8-odstotno rast.

Več na Financah