novicaOdgovornost je vrednota odličnosti
Odgovornost se ne prične s prevzemom položaja v podjetju, prične se z zavedanjem, da smo vsi eno – smo soodvisni in soustvarjamo. Drži pa, da lahko ljudje na izpostavljenih položajih, ki so bolj na očeh javnosti, s svojo odgovornostjo dajejo zgled ostalim.

Vsak vodja in vsak manager izbere svoj način vodenja in pot, ki mu omogoča, da doseže zadane cilje. Odgovornost je ena od ključnih vrednot, ki ji na tej poti sledi. Odgovornost do podjetja, sodelavcev, lastnikov, dobaviteljev in ostalih poslovnih partnerjev, okolja ter ne nazadnje, odgovornost do sebe in svojih vrednot. S prevzemom položaja se namreč zavežemo delovanju v dobrobit vseh. Bolj kot o samih koristih položaja vodje velja razmišljati, da je to naša priložnost in dolžnost, da dokažemo svoje znanje in sposobnosti.

Odgovornost vodje zahteva tudi delo na sebi. Osebna rast in prizadevanje za osebni napredek nam omogočata, da gremo za dobrobit ostalih, včasih tudi preko svojih prepričanj in ne postanemo ujetniki lastnega ega. Z odgovornostjo se tako učimo tudi potrpežljivosti, skromnosti ter – kar je najpomembneje – prisluhniti drug drugemu.

Vsak manager, ki je skupaj s svojim položajem pripravljen sprejeti tudi odgovornost, ki ga ta prinaša, morda težje krmari med vsemi deležniki poslovnega sveta, a na koncu vedno ve, da je njegova odločitev prava, saj je bila sprejeta odgovorno.

Zato naj bo odgovornost tisto 'nekaj več', kar se vsi trudimo najti in imeti.

Davorin Dobočnik
direktor družbe odelo Slovenija, d.o.o. in finalist za priznanje Mladi manager 2016